Xander Bruins

Als kind hebben we er allemaal weleens van gedroomd om ridder te worden. Voor sommigen is die droom nooit helemaal verdwenen. In de zomer van 2021 kreeg ik voor het eerst een zwaard in mijn handen gedrukt, en ik wist het meteen: dit is een droom die ik waar kon maken.

Nog steeds kom ik met hetzelfde enthousiasme naar de training, en sinds eind 2023 geef ik zelf ook les. Ik haal er veel energie uit om mijn passie voor zwaardvechten te delen met anderen. De krijgskunst kent een gigantische veelzijdigheid en diepgang, die me keer op keer blijft verrassen. Vaak zijn er dan ook meerdere oplossingen voor een gevechtssituatie. Ik laat leerlingen hierin zelf ontdekken, waarbij subtiele aansturing kan leiden tot enorme groei. Meestal leer ik hierdoor zelf ook weer iets nieuws. Dat vind ik het gaafste aan Zwaard & Steen. We groeien samen.

Uiteraard dragen de trainingen bij aan mijn fysieke fitheid, maar zwaardvechten gaat verder dan dat; het zorgt ook voor persoonlijke groei. Veel principes uit de krijgskunst zijn toepasbaar in het dagelijks leven en soms kom ik een uitdaging uit het dagelijks leven plots tegen in een gevecht. Vanuit mijn schermmasker kijk ik heel anders naar de wereld en kom ik tot nieuwe inzichten. Je wordt namelijk verbazingwekkend oplossingsgericht wanneer iemand een zwaard naar je hoofd slingert.

Xander Bruins