Vaste_pagina_headers_1170x450px_KRIJGSKUNSTEN

Wat is HEMA

Europese middeleeuwse krijgskunsten

Zwaard & Steen geeft al meer dan 17 jaar les in de historische Europese krijgskunsten zoals deze in de veertiende en vijftiende eeuw beoefend werden. Dit doen we in de Duitse traditie van Meester Liechtenauer en zijn leerlingen. We gebruiken hiervoor verschillende wapens zoals langzwaard en dolk, maar ook ongewapende technieken en worstelen.

 

Krijgskunsten_001Historie

Historical European Martial Arts (H.E.M.A.) is een krijgskunst die meer dan 700 jaar geleden ontwikkeld is, maar de laatste 400 jaar nauwelijks is beoefend. Pas sinds de afgelopen 30 jaar is deze krijgskunst weer in opkomst. Door het bestuderen van eeuwenoude manuscripten hebben we weer een goed beeld van hoe de oude meesters de kunst beoefenden. Bij Zwaard & Steen geven we les in de Duitse traditie die allereerst is omschreven door Johannes Liechtenauer, een reizende meester uit het zuiden van Duitsland. De leer van Liechtenauer is aan het einde van de veertiende eeuw voor het eerst opgeschreven door Hanko Döbringer, een priester en de schrijver van het MS.3227A. Naast allerlei huishoudelijke tips en trucs, staat er ook in hoe men dient te vechten. In het MS.3227A, ook wel Döbringer Hausbuch genoemd, staan de oudste teksten betreffende langzwaard vechten. De leer in rijmende verzen (Zedel of Merckeverse) en commentaren/uitleg (Glosa) zijn onderverdeeld in 17 hoofdstukken, voorafgegaan door enkele algemene lessen. Deze vorm zal in de 200 jaar daarop nog veel aangehouden worden in manuscripten.

Ongeveer een halve eeuw na het Döbringer Hausbuch schrijft Sigmund Schining ain Ringeck, een leerling van meester Liechtenauer, zijn ‘glosa’ op het werk van Liechtenauer. In dit werk, nu bekend als MS Dresd. C487 of Codex Ringeck, haalt Ringeck de leer van zijn meester aan en geeft er zijn interpretatie op. Ook andere leerlingen schrijven het werk van Liechtenauer op en geven er een uitgebreide toelichting op, zoals bijvoorbeeld Andreas Liegnitzer, Peter von Danzig en Paulus Kal. Deze meesters worden uiteindelijk door Paulus Kal de Gesellschaft Liechtenauer genoemd en vormen de basis voor de krijgskunsten zoals wij deze beoefenen bij Zwaard & Steen. Codex Ringeck (C 487) en Codex von Danzig (C 44 A 8) worden daarbij gebruikt als belangrijkste referentie.

 

“Wer nach gat haw°en / der darff sich kunst wenig fröwen Haw nachent waß du wilt kain wechsel kumpt in dein schilt
Zu° koppff zu° lÿbe / die zeck nicht vermÿde / mitt ganczem lÿb Ficht waß du strarck gerst zu° trÿben”

Johannes Liechtenauer, Codex Ringeck (<1470)

 

De historische krijgskunsten zoals deze aan het einde van de dertiende eeuw en het begin van de veertiende eeuw zijn ontwikkeld, zijn na de zestiende eeuw in onbruik geraakt. Door het veelvuldige gebruik van buskruit en afstandswapens zoals musketten en geweren, is het gebruik van zwaarden en dolken minder en minder van toepassing geworden. De technologie heeft de wapenwedloop veranderd en daarmee ook de krijgskunst. Het zwaard ontwikkelt zich tot een rapier en hieruit wordt uiteindelijk weer het (Olympisch) sportschermen geboren.

 

Krijgskunsten_002Kunst én Sport

Zoals de krijgskunst aanvankelijk beoefend werd, in een duel op leven en dood, zo kunnen wij deze niet meer uitvoeren. Natuurlijk zorgen wij tijdens de trainingen altijd voor maximale veiligheid. Daarom trainen we tegenwoordig met moderne bescherming wanneer dat moet, maar ook zonder wanneer dat kan. Wij gebruiken de historische technieken, manieren van bewegen en snelheid van slaan. De wapens die we gebruiken variëren van (ongeslepen) stalen zwaarden tot stalen trainingszwaarden zoals de feder en houten en (ongeslepen) stalen dolken. Voor de bescherming maken we gebruik van moderne schermmaskers tot speciaal voor H.E.M.A. ontwikkelde handschoenen.

We beoefenen de kunst zoals deze door de oude meesters is opgeschreven en daarnaast hebben we door deze moderne middelen de mogelijkheid om er een competitie-element aan toe te voegen. Te duelleren zonder dodelijke afloop of verwondingen. Daarmee maken we dus van de oude krijgskunst ook een moderne sport.

 

H.E.M.A. in de 21STE eeuw

Na 400 jaar is H.E.M.A. weer helemaal terug. Wereldwijd is er veel aandacht voor deze ‘nieuwe’ sport. In Nederland en België beoefenen meer dan 600 mensen deze krijgskunst en wereldwijd zijn het er meer dan 5000! Er zijn 10 aanbieders van deze sport verspreid over heel Nederland en bijna 100 in Europa. Dit vergt niet alleen een goede nationale maar ook een internationale samenwerking.
Sinds 2008 is er al een samenwerkingsverband van Nederlandse en Belgische scholen, de HEFFAC, welke één maal per jaar een overkoepelend evenement met workshops en een toernooi organiseert waaraan alle scholen deelnemen. Sinds 2014 is er de Nederlandse bond voor H.E.M.A.

Ook internationaal zijn er verschillende organisaties zoals de HEMAC en de IFHEMA (International Federation for H.E.M.A.)

Zwaard & Steen is bij deze organisaties aangesloten en heeft veel bijgedragen aan het ontstaan van deze organisaties. Wij vinden het van belang dat kennis over H.E.M.A. zo veel mogelijk gedeeld wordt en er zoveel mogelijk bruggen gebouwd worden tussen de verschillende scholen en hun leerlingen.
Kijk voor meer informatie over onze affiliaties op onze contactpagina of klik op de links onderaan de pagina.

Naast onze reguliere lessen organiseren wij jaarlijks ook een aantal open trainingsdagen voor, workshops met internationale instructeurs, trips naar buitenlandse evenementen, toernooitrainingen, jury- en scheidsrechtertrainingen en twee clubtoernooien. Kijk in onze agenda voor meer informatie en desbetreffende data.

Wil je meer weten over de lessen bij Zwaard & Steen, lees dan verder bij Trainen.

Wekelijkse trainingen:

Maandag- locatie: Rotterdam
Lessen - 19:30 tot 21:00

Maandag - locatie: Utrecht
Lessen - 19:30 tot 21:00

Woensdag - locatie: Rotterdam
Lessen - 19:30 tot 21:00

Donderdag - locatie: Utrecht
Lessen - 19:30 tot 21:00

Vrijdag - locatie: Utrecht
(Wedstrijdtraining)

Volg ons op:

      FBicon       InstaIcon       YTicon

Contactinformatie:

  • info@zwaard-steen.nl