Vaste_pagina_headers_1170x450px_MATERIALEN

Gear

Hoewel onze krijgskunst zijn oorsprong heeft in de middeleeuwen, trainen wij wel in de 21ste eeuw. Dat wil zeggen dat wij gebruik kunnen maken van de modernste beschermingsmaterialen en trainingswapens. Natuurlijk zorgen wij tijdens de trainingen altijd voor maximale veiligheid. Daarom trainen we tegenwoordig met moderne bescherming wanneer dat moet, maar ook zonder wanneer dat kan.

 

Beschermingsmaterialen

Als eerste en allerbelangrijkste beschermingsmiddel gebruiken wij het moderne schermmasker, maar dan wel aangepast aan de eisen van onze sport. Waar het bij een schermmasker volstaat om relatief lichte impact vanaf de voorkant (steken) op te vangen, moeten onze maskers in staat zijn om zware klappen uit alle richtingen te incasseren. Daarom hebben wij maskers met een beter, zwaarder binnenwerk zodat je hoofd voldoende beschermd blijft. Ook aan de bescherming van het achterhoofd wordt gedacht.

Om de keel en nek te beschermen tegen steken dragen we een kraag. Onze eerste kragen kwamen uit de ijshockeywereld, maar tegenwoordig zijn er speciale kragen voor H.E.M.A. ontwikkeld door PBT in Hongarije.

Voor de bescherming van het bovenlichaam gebruiken wij voornamelijk de jassen van SPES/Histfenc. Deze jassen zijn ontwikkeld met het oog op bewegelijkheid én voldoende bescherming tegen de impact van een zwaard. De jassen hebben allerlei ingebouwde eigenschappen, zoals een zogenaamde blade catcher in de kraag, dubbele sluiting aan de voorzijde en extra bescherming op de bovenarmen en schouders. Eventueel dragen we hieronder (of los) een borstbeschermer van Allstar.

Vingers en handen blijven een kwetsbare plek, dus deze dienen goed beschermd te zijn. De bewegelijkheid van je handen en polsen is echter ook heel belangrijk voor het beoefenen van deze sport. Vroeger gebruikten wij handschoenen die ontwikkeld zijn voor Lacrosse. Deze handschoenen beschermen je vingers individueel zodat je wel je bewegingsvrijheid behoudt. Inmiddels is door het Britse merk Red Dragon een variant ontwikkeld die beter voldoet aan de zware eisen van H.E.M.A. Voor toernooien adviseren en dragen wij de handschoenen van Sparring Glove.

Voor zowel de heren als de dames stellen wij een toque verplicht.

Zoals je kan zien heb je om deze sport te beoefenen behoorlijk wat materialen nodig. Om deze reden voorziet Zwaard & Steen het eerste halfjaar in je beschermingsmaterialen, zodat je niet meteen honderden euro’s in je uitrusting hoeft te investeren. Je kan dus gelijk overal aan meedoen: sparren, dynamische oefeningen, flowdrills, etc. Na deze periode gaan we ervan uit dat je in ieder geval over je eigen masker met kap, kraag en handschoenen beschikt.  Voor meer informatie over maten en wat je het beste als eerste aan kan schaffen, vraag je instructeurs.

Productontwikkeling

De laatste 15 jaar heeft de ontwikkeling van de (beschermings) materialen een enorme sprong gemaakt, niet in het minste geval omdat er nu ook meer vraag naar is. Fabrikanten ontwikkelen nu samen met ons de beste producten. Omdat wij specifieke eisen hebben op het gebied van veiligheid en comfort, gaan wij als Zwaard & Steen dan ook in overleg met een fabrikant om van het juiste beschermingsmiddel een prototype te maken, deze te testen en te laten fabriceren. Wij voorzien de fabrikanten ook weer van feedback zodat de ontwikkeling door kan blijven gaan.

Wekelijkse trainingen:

Maandag- locatie: Rotterdam
Lessen - 19:30 tot 21:00

Maandag - locatie: Utrecht
Lessen - 19:30 tot 21:00

Woensdag - locatie: Rotterdam
Lessen - 19:30 tot 21:00

Donderdag - locatie: Utrecht
Lessen - 19:30 tot 21:00

Vrijdag - locatie: Utrecht
(Wedstrijdtraining)

Volg ons op:

      FBicon       InstaIcon       YTicon

Contactinformatie:

  • info@zwaard-steen.nl