Lessen

Elke week worden er 4 reguliere lessen gegeven. Hier wordt lesgegeven in het langzwaard.

Maandag – Rotterdam 19.30-21.00
Maandag – Utrecht  19.30-21.00
Woensdag – Rotterdam 19.30-21.00
Donderdag – Utrecht 19.30-21.00

We bieden een lesprogramma aan in wekelijkse lessen. Per lesweek wordt op elke trainingsavond dezelfde les gegeven. De lessen zijn vaak gebundeld in thema blokken van een aantal weken. Per blok behandelen we een samenhangend onderwerp, zoals bijvoorbeeld houding of een bepaalde techniek. In de oefeningen koppelen we dat aan de historische bronnen die we gebruiken.

Een les duurt anderhalf uur. Elke les begint met een warming up, van ongeveer een kwartier. Daarna besteden we het grootste deel van de lestijd aan gerichte oefeningen rondom het onderwerp van dat blok. Elke les sluiten we af met sparren, een trainingsvorm waarbij je kan oefenen in een minder strak afgebakende situatie. Daarvoor trekken we ongeveer twintig minuten uit, zodat iedereen minstens een rondje mee kan doen.

De training is klassikaal, en alle niveaus trainen samen in dezelfde les. De les is zo ingericht, dat die voor iedereen te volgen is en genoeg uitdaging geeft op het passende niveau. Een deel van de les splitsen we soms de groep in tweeën op basis van ervaring, zodat elke groep kan oefenen op een ander niveau. Warming up, sparren en oefeningen in basis vaardigheden, doen we altijd gemengd. Zo kan de hele groep met elkaar en van elkaar leren.

De instructeurs leggen de oefeningen uit, waarna je met een klasgenoot gaat trainen. De instructeurs geven tijdens het oefenen individuele feedback, en je kan ze tussendoor natuurlijk zelf vragen om hulp of uitleg.


Sinds februari 2023 zijn er ook open trainingen in het weekend, waarin geen les gegeven wordt maar er juist ruimte is voor eigen initiatief en andere wapendisciplines. In aanloop naar toernooien worden er ook wedstrijdtrainingen gegeven in de open training, deze zijn wel onder leiding van instructeurs.

Doordat wij in twee steden zitten is deze open training in even weken op zaterdag in Utrecht, en in oneven weken op zondag in Rotterdam.
Even weken – Zaterdag – Utrecht 10.00-12.00
Oneven weken – Zondag – Rotterdam 14.00-16.00

Deze training is alleen te volgen als men minstens een reguliere training volgt, het is een aanvulling op het lesprogramma, geen vervanging ervan.

Voor vechters uit andere clubs aangesloten bij de HEMA Bond is het mogelijk om in overleg met het bestuur van Z&S mee te trainen bij de open training.

Maar wat nou als Rotterdam of Utrecht qua reistijd niet haalbaar zijn voor jou? Kijk dan eens op de clubzoeker van de Nederlandse HEMA Bond: