burgos1

Workshop in Burgos (ES) door Z&S

Door Cem Ates, instructeur bij Zwaard & Steen:

“Het eerste weekend van mei zijn Arto, Petra en ik naar Burgos in Spanje gegaan. We waren uitgenodigd door Club Deportivo Princesa Kristina de Noruega om daar een workshop te geven op zaterdag en zondag.

We kwamen donderdagavond aan, dus hadden we vrijdag nog even tijd om Burgos te zien. Onze gastheren en gastvrouw hebben ons door de stad rondgeleid. We bezochten onder andere een klooster en de imposante kathedraal van Burgos. Die is zo groot dat er zelfs een kathedraal in de kathedraal zit. Ook hebben we het ruiterstandbeeld van El Cid bekeken, de befaamde ridder uit de 11e eeuw En uitgebreid genoten van de Baskische wijn en spijzen.

De workshop was goed bezocht, met meer dan 20 deelnemers van verschillende scholen uit de omgeving. Er zat aardig wat variatie in de groep qua ervaring en stijl van vechten, wat het lesgeven leerzaam en interessant maakte. Wat het wat lastiger maakte, was dat niet iedereen Engels sprak, en wij natuurlijk nauwelijks Spaans kunnen praten. Alvaro, onze vertaler, hielp ons door te tolken tijdens de uitleg. Tijdens het oefenen moesten we soms gebaren gebruiken of de mensen fysiek verplaatsen om ze te verbeteren. Dat werkte goed, en ik vond het een leuke manier van uitleg geven.

burgos3

De workshop had twee thema’s. De eerste: zorg dat je veilig staat, de tweede: herken de afstand waar je in staat.
We hebben eerst geoefend met de Vorschlag om aan de afstand te werken, gevolgd door stukken uit de Zornhau, zoals winden en steken. Stel jezelf veilig met een slag en win daarna met een vervolg techniek. Na een stevige lunch gingen we de Zwerchau oefenen. Ook hierbij weer: stel jezelf veilig en vervolg daarna met een techniek, zoals het duplieren.
Op zondag was de training korter, enkele uren in de ochtend. Ondanks de gezellige en lange avond ervoor, was iedereen meteen alweer hard aan het trainen. We legden de nadruk op veilig staan na of bij een steek. Hiervoor gebruikten we Absetzen en Schielhau tegen lage steken en Krumphau tegen steken vanuit Ochs.

burgos4

En toen was het helaas tijd om te gaan, op weg naar Bilbao waar we maandagochtend vroeg terug naar Nederland vlogen.
We hebben een erg leuke, leerzame en gezellige tijd gehad. Onze Spaanse vrienden waren super vriendelijk en goed gezelschap, tijdens en na de training. De deelnemers hebben heel hard en geconcentreerd gewerkt. In de loop van de dag zag je mensen duidelijk vooruitgang boeken bij het doen van de oefeningen, wat veel voldoening geeft voor ons als instructeur. We hopen dat het voor hen net zo’n geslaagd weekend was als voor ons.”

burgos2

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Wekelijkse trainingen:

Maandag- locatie: Rotterdam
Lessen - 19:30 tot 21:00

Maandag - locatie: Utrecht
Lessen - 19:30 tot 21:00

Woensdag - locatie: Rotterdam
Lessen - 19:30 tot 21:00

Donderdag - locatie: Utrecht
Lessen - 19:30 tot 21:00

Vrijdag - locatie: Utrecht
(Wedstrijdtraining)

Volg ons op:

      FBicon       InstaIcon       YTicon

Contactinformatie:

  • info@zwaard-steen.nl