Bescherming en veilig trainen

Hoewel onze krijgskunst zijn oorsprong heeft in de middeleeuwen, beoefenen wij deze als sport in de 21e eeuw. Dat houdt in dat wij gebruik kunnen maken van de modernste beschermingsmaterialen en trainingswapens. Met deze middelen en veel aandacht voor veiligheid en beheersing zorgen wij bij onze trainingen voor maximale veiligheid. 

Beschermingsmaterialen 

Als eerste en allerbelangrijkste beschermingsmiddel gebruiken wij het moderne schermmasker, maar dan wel aangepast aan de eisen van onze sport. Waar het bij een schermmasker volstaat om relatief lichte impact vanaf de voorkant (steken) op te vangen, moeten onze maskers in staat zijn om zware klappen uit alle richtingen te incasseren. Daarom hebben wij maskers met een beter, zwaarder binnenwerk zodat je hoofd voldoende beschermd blijft. Daarnaast hebben we ook een extra beschermer die het achterhoofd en de zijkanten bedekt en beschermd. 

Om de keel en nek te beschermen tegen steken en slagen dragen we een kraag. Deze heeft stevige platen waardoor de impact verspreid en gedempt wordt.  

Voor het bovenlichaam gebruiken wij gewatteerde jassen, voornamelijk van SPES/Histfenc en BlackArmoury. Deze zijn ontwikkeld met het oog op bewegelijkheid én voldoende bescherming tegen de impact van een zwaard. De jassen hebben allerlei ingebouwde eigenschappen, zoals een zogenaamde blade catcher in de kraag, dubbele sluiting aan de voorzijde en extra bescherming op de bovenarmen en schouders. Hieronder dragen we een plastic borstbeschermer om de borstkas extra te beschermen. Voor de ellebogen en onderarmen zijn er hardplastic beschermers. 

Aangezien handen heel belangrijk en erg kwetsbaar zijn moeten deze goed beschermd worden. In de afgelopen jaren zijn hier speciale handschoenen voor ontwikkeld: Sparring Gloves, SPES Heavies, en de nieuwste zijn de ProGauntlets. 

Voor iedereen stellen wij een toque verplicht. 

Daarnaast om de benen te beschermen zijn er broeken met padding, en hardplastic beschermers voor knieën en scheenbenen. Deze zijn in de les niet per se nodig, maar voor wedstrijden wel. 

Zoals je kan zien zijn er behoorlijk wat materialen nodig om deze sport te beoefenen. Om deze reden voorziet Zwaard & Steen in het eerste halfjaar de benodigde beschermingsmaterialen zodat je mee kan doen met alle oefeningen zonder meteen honderden euro’s in uitrusting te hoeven investeren. Na deze periode gaan we er van uit dat je in ieder geval over je eigen masker met kap, kraag en handschoenen beschikt. Voor meer informatie over merken, maten en wat je het beste als eerste kan aanschaffen vraag je instructeurs. 

Deze lijst aan is conform aan het document van de HEMA Bond Nederland: Vereiste Uitrusting 2019 voor toernooivechten.  

Trainingswapens 

Onze trainingswapens zijn gemaakt van staal, met botte zijden en een verdikte punt. Ook zijn zij buigzaam gemaakt, waardoor een steek het zwaard laat buigen om de impact op te vangen. Zoals die van Sigi Forge of Regenyei Armory.